Tarım Üretiminde Öne Çıkıyor

YEREL 22.08.2023 - 16:52, Güncelleme: 26.12.2023 - 01:14 2253+ kez okundu.
 

Tarım Üretiminde Öne Çıkıyor

Samsun, tarım yapılabilen topraklarının yüzde 38,92'sinde fındık, lahana, karnabahar, kivi, dut, böğürtlen, tütün, karpuz ve kavun gibi ürünlerde Türkiye'de öne çıkıyor.
Samsun, tarım yapılabilen topraklarının yüzde 38,92'sinde fındık, lahana, karnabahar, kivi, dut, böğürtlen, tütün, karpuz ve kavun gibi ürünlerde Türkiye'de öne çıkıyor.   İşlenen tarım alanlarının yüzde 58,87'sini tahıllar, 3,78'ini sebze bahçeleri, 32,72'sini meyve alanları oluştururken, yüzde 4,62'si nadasa bırakılıyor.   Samsun ayrıca çeltik, lahana, karnabahar, barbunya, pırasa, turp, bal kabağı, biber, kırmızı pancar, brokoli, taze fasulye, karpuz, patlıcan, kavun, ıspanak, fındık, kızılcık, kivi, muşmula, dut ve böğürtlen üretiminde Türkiye'de en çok üretim yapan iller arasında yer alıyor.   Lahana üretiminin yüzde 42,11'i Samsun'da gerçekleşirken, çeltik üretiminde ise Türkiye'de 2. sırada bulunuyor. Topraklarının yüzde 38,92'sinde tarım yapılabilen Samsun fındık, lahana, karnabahar, kivi, dut, böğürtlen, tütün, karpuz ve kavun gibi ürünlerde Türkiye'de öne çıkıyor.   Samsun'un il yüzölçümü 972 bin 459 hektar, işlenen tarım alanı ise 378 bin 470 hektar. İşlenen tarım alanlarının yüzde 58,87'sini tahıllar, 3,78'ini sebze bahçeleri, 32,72'sini de meyve alanları oluştururken, yüzde 4,62'lik bölümü ise nadasa bırakılıyor. Kızılırmak ve Yeşilırmak Nehirlerinin suladığı Vezirköprü, Bafra ve Çarşamba Ovaları gibi verimli tarım alanlarına sahip olan Samsun, çeltik, soya fasulyesi, tütün, lahana, karnabahar, barbunya, pırasa, turp, bal kabağı, biber, kırmızı pancar, brokoli, taze fasulye, karpuz, patlıcan, kavun, ıspanak, fındık, kızılcık, kivi, muşmula, dut ve böğürtlen üretiminde   bu ürünlerde ya en çok üretim yapan il ya da Türkiye’de en çok üretim yapan ilk 10 il arasında yer alıyor. 
Samsun, tarım yapılabilen topraklarının yüzde 38,92'sinde fındık, lahana, karnabahar, kivi, dut, böğürtlen, tütün, karpuz ve kavun gibi ürünlerde Türkiye'de öne çıkıyor.

Samsun, tarım yapılabilen topraklarının yüzde 38,92'sinde fındık, lahana, karnabahar, kivi, dut, böğürtlen, tütün, karpuz ve kavun gibi ürünlerde Türkiye'de öne çıkıyor.

 

İşlenen tarım alanlarının yüzde 58,87'sini tahıllar, 3,78'ini sebze bahçeleri, 32,72'sini meyve alanları oluştururken, yüzde 4,62'si nadasa bırakılıyor.

 

Samsun ayrıca çeltik, lahana, karnabahar, barbunya, pırasa, turp, bal kabağı, biber, kırmızı pancar, brokoli, taze fasulye, karpuz, patlıcan, kavun, ıspanak, fındık, kızılcık, kivi, muşmula, dut ve böğürtlen üretiminde Türkiye'de en çok üretim yapan iller arasında yer alıyor.

 

Lahana üretiminin yüzde 42,11'i Samsun'da gerçekleşirken, çeltik üretiminde ise Türkiye'de 2. sırada bulunuyor.
Topraklarının yüzde 38,92'sinde tarım yapılabilen Samsun fındık, lahana, karnabahar, kivi, dut, böğürtlen, tütün, karpuz ve kavun gibi ürünlerde Türkiye'de öne çıkıyor.

 

Samsun'un il yüzölçümü 972 bin 459 hektar, işlenen tarım alanı ise 378 bin 470 hektar. İşlenen tarım alanlarının yüzde 58,87'sini tahıllar, 3,78'ini sebze bahçeleri, 32,72'sini de meyve alanları oluştururken, yüzde 4,62'lik bölümü ise nadasa bırakılıyor. Kızılırmak ve Yeşilırmak Nehirlerinin suladığı Vezirköprü, Bafra ve Çarşamba Ovaları gibi verimli tarım alanlarına sahip olan Samsun, çeltik, soya fasulyesi, tütün, lahana, karnabahar, barbunya, pırasa, turp, bal kabağı, biber, kırmızı pancar, brokoli, taze fasulye, karpuz, patlıcan, kavun, ıspanak, fındık, kızılcık, kivi, muşmula, dut ve böğürtlen üretiminde   bu ürünlerde ya en çok üretim yapan il ya da Türkiye’de en çok üretim yapan ilk 10 il arasında yer alıyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.