Yakup CEYLAN
Köşe Yazarı
Yakup CEYLAN
 

HASTA HAKLARI GÜNÜ (26 Ekim)

HASTA: Herhangi bir sağlık hizmeti alıcısıdır. Hastalar sağlık uzmanları tarafından tedavi edilir. Doktor, hemşire, psikolog, diş hekimi, veteriner tarafından tedaviye ihtiyaç duyarlar. "PATİENT" Acı çeken demektir. Hastalık, kaza veya yaralanma dolayısıyla fizik veya ruh sağlığı bozulmuş ve tedavi edilen kimseler, ülkemizdeki yaşam koşullarından dolayı herkes hasta, tedaviye ihtiyaçları var.  "HASTA OLMAYAN SAĞLIĞIN KADERİNİ BİLMEZ" Ülke insanlarımız sığınmacılar yüzünden tedavi olamaz hale geldiler. Hep öncelik onlarda. Türk insanı ülkesinde ikinci vatandaş oldu. HAK: İnsanın doğuştan getirdiği ve daha sonra hukuk düzeninin verdiği maddi - manevi yetkilerdir. Temel hak ise SAĞLIK HAKIDIR. Bu hak verilirken kaliteli ve eşit olmalıdır. İnsan hakları 1215 yılında tanınmış 1789'da Fransız insan ve Vatandaş Hakları Evrensel Bildirgesi yayınlanmış. Birleşmiş Milletlerin kurulması ile insan hakları evrensel hale gelmiştir. Buna göre herkes özgür, onurlu, hakları bakımından eşit oldukları açıklanmıştır.  HASTA HAKLARI: Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyaç duyan fertlerin sırf insan olmaları nedeni ile T.C. Anayasası, milletler arası antlaşmalar, kanunlar ile teminat altına alınmıştır. HASTA HAKLARI İLKELERİ a) Tam bir iyilik hali içinde yaşama hakkının en temel insan hakkı olduğu  b) Herkesin yaşama hakkının hiçbir merci nin ortadan kaldırmayacağı  c) Sağlık hizmetlerinde ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet, inanç, ekonomik farklılıkları dikkate alınmadan sağlık hizmetlerine herkes ulaşır d) Kanunlarda yazılı haller dışında rızası olmaksızın kişinin vücut bütünlüğü ve kişilik haklarına dokunulamaz e) Kişi, rızası ve bakanlığın izni olmaksızın tıbbi araştırmalara tabi tutulamaz  f) Kanun ile müsaade edilen haller dışında hastanın özel hayatının ve aile hayatının gizliliğine dokunulmaz Hasta; hekimden sevgi, saygı isterken Poliklinik sırası beklemek istemez, temiz ve çağdaş sağlık tesisi ister. LİZBON HASTA HAKLARI BİLDİRGESİ Hekim, pratik, etik ve yasal tüm zorlukların bilincinde olarak her koşulda vicdanının sesini dinleyerek hasta için en iyi olanı  yapmalıdır.  1- Hasta hekimini özgürce seçme hakkına sahiptir. 2- Hasta klinik ve etik kararlar verebilen bir hekim tarafından bakılır. 3- Hastaya bilgi verilerek önerilen tedaviyi kabul veya reddeder. 4- Hasta hekimden gizlilik bilgilerine saygı duyulmasını ister. 5- Her hastanın onurlu bir biçimde ölmeye hakkı vardır. 6- Hasta uygun bir din temsilcisinin yardımı ruhi ve manevi teselliye kabul veya reddetme hakkına sahiptir. "HASTALARIMIZA BİLGİ ALMA VE SAĞLIKLI YAŞAM DİLEKLERİMLE." 
Ekleme Tarihi: 20 Ekim 2023 - Cuma
Yakup CEYLAN

HASTA HAKLARI GÜNÜ (26 Ekim)

HASTA: Herhangi bir sağlık hizmeti alıcısıdır. Hastalar sağlık uzmanları tarafından tedavi edilir. Doktor, hemşire, psikolog, diş hekimi, veteriner tarafından tedaviye ihtiyaç duyarlar. "PATİENT" Acı çeken demektir. Hastalık, kaza veya yaralanma dolayısıyla fizik veya ruh sağlığı bozulmuş ve tedavi edilen kimseler, ülkemizdeki yaşam koşullarından dolayı herkes hasta, tedaviye ihtiyaçları var. 

"HASTA OLMAYAN
SAĞLIĞIN KADERİNİ BİLMEZ"

Ülke insanlarımız sığınmacılar yüzünden tedavi olamaz hale geldiler. Hep öncelik onlarda. Türk insanı ülkesinde ikinci vatandaş oldu.

HAK: İnsanın doğuştan getirdiği ve daha sonra hukuk düzeninin verdiği maddi - manevi yetkilerdir. Temel hak ise SAĞLIK HAKIDIR. Bu hak verilirken kaliteli ve eşit olmalıdır.

İnsan hakları 1215 yılında tanınmış 1789'da Fransız insan ve Vatandaş Hakları Evrensel Bildirgesi yayınlanmış. Birleşmiş Milletlerin kurulması ile insan hakları evrensel hale gelmiştir. Buna göre herkes özgür, onurlu, hakları bakımından eşit oldukları açıklanmıştır. 

HASTA HAKLARI: Sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyaç duyan fertlerin sırf insan olmaları nedeni ile T.C. Anayasası, milletler arası antlaşmalar, kanunlar ile teminat altına alınmıştır.

HASTA HAKLARI İLKELERİ

a) Tam bir iyilik hali içinde yaşama hakkının en temel insan hakkı olduğu 
b) Herkesin yaşama hakkının hiçbir merci nin ortadan kaldırmayacağı 
c) Sağlık hizmetlerinde ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet, inanç, ekonomik farklılıkları dikkate alınmadan sağlık hizmetlerine herkes ulaşır
d) Kanunlarda yazılı haller dışında rızası olmaksızın kişinin vücut bütünlüğü ve kişilik haklarına dokunulamaz
e) Kişi, rızası ve bakanlığın izni olmaksızın tıbbi araştırmalara tabi tutulamaz 
f) Kanun ile müsaade edilen haller dışında hastanın özel hayatının ve aile hayatının gizliliğine dokunulmaz

Hasta; hekimden sevgi, saygı isterken Poliklinik sırası beklemek istemez, temiz ve çağdaş sağlık tesisi ister. LİZBON HASTA HAKLARI BİLDİRGESİ Hekim, pratik, etik ve yasal tüm zorlukların bilincinde olarak her koşulda vicdanının sesini dinleyerek hasta için en iyi olanı  yapmalıdır. 
1- Hasta hekimini özgürce seçme hakkına sahiptir.
2- Hasta klinik ve etik kararlar verebilen bir hekim tarafından bakılır.
3- Hastaya bilgi verilerek önerilen tedaviyi kabul veya reddeder.
4- Hasta hekimden gizlilik bilgilerine saygı duyulmasını ister.
5- Her hastanın onurlu bir biçimde ölmeye hakkı vardır.
6- Hasta uygun bir din temsilcisinin yardımı ruhi ve manevi teselliye kabul veya reddetme hakkına sahiptir.
"HASTALARIMIZA BİLGİ ALMA VE
SAĞLIKLI YAŞAM DİLEKLERİMLE." 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.