"Eğitim bir milletin geleceğidir" öğretmenlerse bu geleceği şekillendiren sanatçılardır.
“Bir topluluk, ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır.”
Ülkemizde, öğretmen yetiştirmede sorunlar yaşıyoruz. Öğretmen okullarını, Yüksek Öğretmen okullarını kapattık. Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde (sınıf öğretmenliği, fizik, kimya, matematik, edebiyat vb.) bölümlerden mezun olanlara formasyon verdiriyor, veya öğretmen akademilerinde tekrar okutarak sınavlara tabi tutuyoruz. Sürekli öğretmen yetiştirme sistemi ile oynuyoruz.
Dünyada kabul gören bir görüş var ki:
"Bir ülkeyi çökertmek istiyorsanız, eğitim ve öğretmen yetiştirme sistemleri ile oynayınız." Ülkemizde bu sürekli yapılıyor. Acaba bizi yönetenler bunu bilinçli mi yapıyorlar? Meslek ahlakı toplumsal ve evrenseldir.
Öğretmenlik mesleğini değersizleştirmek isterseniz, o mesleğe yönelik kalifiye eleman yetiştirmesınav sistemini sürekli değiştirirsiniz. Şimdi yapılanlar bunu gösteriyor.
Değiştirilenler: SINAV SİSTEMLERİ - DERS İÇERİKLERİ - OKUL İSİMLERİNİN DEĞİŞİMİ - OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ZORUNLU OLMAYIŞI - 4+4+4 SİSTEMİNİN GETİRİLİŞİ; 8 YILLIK İLKÖĞRETİM OKULLARINA SON VERİLİŞİ. ANDIMIZ’IN YASAKLANIŞI. MÜLAKATLAR vb.
Bunun yanında yazılı sınavlarda yüksek puan alan adayların MÜLAKATLARDA elenişi. Böylece liyakatin kaldırılarak öğretmen atamalarına siyasetin girmesi, öğretmenliği değersizleştirmiştir. 2014 yılında çok başarılı olan 2153 proje okulundan 2025 Mart ayında 38.000 atama yapıldı.
Fen Liseleri - Anadolu Liseleri proje okulu yapıldı. Önceleri bu okullara üstün başarılı öğretmenler sınavla alınırken, daha sonraları "liyakat" bırakılarak sıradan, iktidara yakın olan öğretmenler atandı. Okulların başarı oranları da düşmüş oldu.
Üniversite sınavına giren çocuklarımızın çoğu öğretmenlik bölümlerini seçmez oldu. Seçip mezun olan milyonlar atanamadı.
Çocuklara bizler değer vermedikçe, yapacakları işin önemini anlatmadıkça,"Böyle gelmiş, böyle gider" okudukta veya okudular da ne oldu demeye başladık.
SINAV ODAKLI EZBERCİ EĞİTİMDE öğretilen bilgiler sınav için zannedildi. Aslında bu bilgiler YAŞAM için hayatımız boyunca kullanacağımız kazanımlar olmalıydı.
Çocuklarımıza hep sorarız: NE OLMAK İSTİYORSUNUZ? Bazıları kararsız, bazıları sınav sonucuna göre karar vereceğini söylemekte.
HEDEFİ belli olanlar kazanmıştır. Bunun içinde MORAL - MOTİVASYON – DİSİPLİN – ÖZGÜVEN hedefe giden yolun olmazsa olmazlarıdır.
Artık yaşam boyu öğrenmenin gereğini anlamak, öğrenmesini öğrenmek, hayal gücü ve yaratıcı olmak, etik ve insani değerler öne çıkmalıdır.
“Kişi parlak öğretmenleri takdirle, ama insanı hislerimize dokunanları minnetle anar. Müfredat belli miktar yeni malzemedir, ama sıcaklık, büyüyen bir bitki ve bir çocuk ruhu için hayati önemde bir elementtir.“ Carl Jung. Eğiticide zor işleri kolaylaştıran, kişi olmalıdır.
“DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK İÇİN KULLANABİLECEĞİNİZ EN GÜÇLÜ SİLAH EĞİTİMDİR.”
"VASAT ÖĞRETMEN ANLATIR, İYİ ÖĞRETMEN AÇIKLAR, USTA ÖĞRETMEN GÖSTERİR, BÜYÜK ÖĞRETMEN İLHAM VERİR."