Disleksi, kişinin normal veya üstün zeka düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özel öğrenme bozukluğudur.
Genellikle okuma bozukluğu şeklinde gözlemlenen disleksi, dikkat ve hafızayı da etkilemektedir. Disleksili çocuklar okuma ve yazmada güçlük çektiği için öğrenme düzeyinde arkadaşlarının gerisinde kalabilirler. Aynı zamanda anlama bozukluğu, beceriler arası çelişki ve aşırı dikkatsizlik de öğrenme güçlüğü belirtileridir. Okul derslerinde başarısız olmaları durumunda özgüvenlerini kaybedebilirler. Okumayı öğrenemeyip yaşıtlarının alay konusu olma ihtimalleri de maalesef vardır. Anne, baba veya eğitmenler, disleksi konusunda bilinçli olmadıklarında okuma bozukluğu yaşayan çocuğu suçlayabilirler. “İstesen yaparsın, aklın hep kötü işlere çalışıyor, umursamıyorsun, yaramazsın” gibi sözler çocukta kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu yüzden çocuk üzerinde sorumluluğu olan herkes disleksi ne demektir, okuma güçlüğü nasıl giderilir, dislektik çocuğa nasıl destek olunur, disleksi için neler yapılmalı ve benzeri konulara hakim olmalıdır.
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğun üzerinden ilgi eksik edilmemelidir. Çocukların özgüvenlerinde hasar oluşmaması için onları devamlı tebrik etmek gerekir. Her başarısı tebrik edilmeli ve onunla gurur duyulduğu ifade edilmeli. Bu davranış çocuğun başarma isteğini kamçılar. Disleksili çocuklar oyunlarla yakından ilgilidirler. Doğru seçilmiş oyunlar disleksi egzersizleri niteliğindedir. Disleksi yaşayan çocuklar asla başkalarıyla kıyaslanmamalıdır. Bu sadece disleksili çocuklar için değil; tüm çocuklar için geçerlidir.
Okuma ve öğrenme bozuklukları yaş ilerledikçe azalır ancak tamamen düzelmeyebilir. Genellikle yavaş okuma ve ufak tefek yazım hatalarının kalıcı olabileceği öngörülür. Disleksi tedavisi için en iyi süreç, özel eğitim programlarıyla mümkündür. Özel eğitim ile öğrenmenin önündeki engellerin büyük ölçüde aşılmasını sağlanmaktadır.
Unutulmalıdır ki çocuğa disleksi tanısı koyulabilmesi için zeka düzeyinde problem olması gerekmemektedir. Yani, diğer alanlarda yaşıtları gibi başarılı veya yaşıtlarından daha becerikli olduğu halde okuma, yazma, konuşma problemleri yaşayan çocuklara disleksi teşhisi konulabilir. Disleksi teşhisi koymak da tamamen uzman doktorların görevidir. Dolayısıyla, “çocuğum disleksi mi?” diyen ebeveynler çocuk psikiyatrislerine başvurmalıdırlar.
|