Uyku Apnesi Yaşam Kalitenizi Etkilemesin!

Sağlık (Web Sitesi) - Web Sitesi | 24.01.2024 - 09:52, Güncelleme: 24.01.2024 - 09:52 5299+ kez okundu.
 

Uyku Apnesi Yaşam Kalitenizi Etkilemesin!

Uyku apne sendromunun hayatı tehdit eden birçok hastalığa yol açtığını belirten Özel Sağlık Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, uyku apne sendromu belirtisi olan kişilere mutlaka uyku testi uygulanması gerektiğini söyledi.
Uyku apne sendromunun hayatı tehdit eden birçok hastalığa yol açtığını belirten Özel Sağlık Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, uyku apne sendromu belirtisi olan kişilere mutlaka uyku testi uygulanması gerektiğini söyledi. Uzman Dr. Atilla Kara, Özel Sağlık Hastanesi'nin bilinçlendirme seminerleri kapsamında Bornova İbis Style Otel çalışanları ve yöneticilerine uyku apne sendromunun tanı ve tedavi süreçlerini anlattı. Uyku apne sendromunun, uyku sırasındaki solunumun saatte 10 kere ve 10 saniyenin üstünde durması olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Kara, hastalığın erkeklerde 2-3 kat daha fazla görüldüğüne de dikkat çekti. YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR Uyku apne sendromunun yaşam kalitesini de olumsuz etkilediğini kaydeden Uzman Dr. Atilla Kara, uykusunu alamayanlarda baş ağrısı, sinir, konsantrasyon eksikliği, hafıza sorunları, tansiyon ve ritim bozuklukları görüldüğünü ifade etti. Hastalık hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Kara: “Uyku apne sendromu, son zamanlarda yaygın olan, ciddi bir rahatsızlıktır. Hem beyin damar hastalıkları, hem de kalp hastalıklarına neden olabilen uyku apne sendromu; diyabet, tansiyon, kalp damar hastalıkları, obezite kadar önemli sağlık sorunu ve ciddi bir risk faktörüdür. Gece, ani ölüme sebep olabilen uyku apne sendromunda farkındalık çok önemlidir. Uyku apne sendromunu basit bir horlama, nefes durması ya da çok iyi uyku olarak düşünmemek ve ciddiye almak gerekmektedir” diye konuştu. CPAB VE BPAP TEDAVİLERİ Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara: “Obezite, burun tıkanıklığı, genetik yüz yapısı, büyük bademcik veya geniz etine sahip olmak ileri yaş erkek olmak, alkol ve sigara kullanımı uyku apne sendromunun risk faktörleri arasında yer almaktadır. Uyku testinin (Polisomnografi) ardından uzman hekim gözetiminde hastanın durumuna göre CPAB ve BPAP tedavileri uygulanmaktadır. CPAB ve BPAP çoğunlukla uyku apnesinde ve diğer solunum bozukluklarında uyku kalitesini artırmak için kullanılan iki farklı solunum cihazıdır. Her iki makine de solunum yolu çökmelerini ve tıkanmalarını önlemek için hastanın hava yollarına basınçlı hava akımı sağlar” ifadelerini kullandı. TANIDA UYKU TESTİ UYGULANIYOR Uyku testinin (Polisomnografi) uyku anında ortaya çıkan durumların değerlendirilmesi için uygulandığını belirten Uzm. Dr. Atilla Kara, sözlerine şöyle devam etti: “Uyku testinin amacı; uyku bozukluklarının nedenleri hakkında bilgilerin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Uyku testi, hastanede kurulan özel bir uyku laboratuvarında, gece gerçekleştirilmektedir. Uyku laboratuvarlarında; uyku bozuklukları, gündüz uyku hali, uykuda nefesin kesilmesi, huzursuz uyku, horlama ve uyku apnesi şikayetlerine yönelik test yapılmaktadır. Uyku testi anında hastanın; beyin dalgaları, göz hareketleri, solunumu, kalp elektrosu, kasların aktivitesi ölçülmektedir. Çıkan sonuca göre hastaya teşhis konarak, tedavisine başlanmaktadır” dedi.  
Uyku apne sendromunun hayatı tehdit eden birçok hastalığa yol açtığını belirten Özel Sağlık Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, uyku apne sendromu belirtisi olan kişilere mutlaka uyku testi uygulanması gerektiğini söyledi.

Uyku apne sendromunun hayatı tehdit eden birçok hastalığa yol açtığını belirten Özel Sağlık Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, uyku apne sendromu belirtisi olan kişilere mutlaka uyku testi uygulanması gerektiğini söyledi.

Uzman Dr. Atilla Kara, Özel Sağlık Hastanesi'nin bilinçlendirme seminerleri kapsamında Bornova İbis Style Otel çalışanları ve yöneticilerine uyku apne sendromunun tanı ve tedavi süreçlerini anlattı.

Uyku apne sendromunun, uyku sırasındaki solunumun saatte 10 kere ve 10 saniyenin üstünde durması olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Kara, hastalığın erkeklerde 2-3 kat daha fazla görüldüğüne de dikkat çekti.

YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Uyku apne sendromunun yaşam kalitesini de olumsuz etkilediğini kaydeden Uzman Dr. Atilla Kara, uykusunu alamayanlarda baş ağrısı, sinir, konsantrasyon eksikliği, hafıza sorunları, tansiyon ve ritim bozuklukları görüldüğünü ifade etti.

Hastalık hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Kara: “Uyku apne sendromu, son zamanlarda yaygın olan, ciddi bir rahatsızlıktır. Hem beyin damar hastalıkları, hem de kalp hastalıklarına neden olabilen uyku apne sendromu; diyabet, tansiyon, kalp damar hastalıkları, obezite kadar önemli sağlık sorunu ve ciddi bir risk faktörüdür. Gece, ani ölüme sebep olabilen uyku apne sendromunda farkındalık çok önemlidir. Uyku apne sendromunu basit bir horlama, nefes durması ya da çok iyi uyku olarak düşünmemek ve ciddiye almak gerekmektedir” diye konuştu.

CPAB VE BPAP TEDAVİLERİ

Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara: “Obezite, burun tıkanıklığı, genetik yüz yapısı, büyük bademcik veya geniz etine sahip olmak ileri yaş erkek olmak, alkol ve sigara kullanımı uyku apne sendromunun risk faktörleri arasında yer almaktadır. Uyku testinin (Polisomnografi) ardından uzman hekim gözetiminde hastanın durumuna göre CPAB ve BPAP tedavileri uygulanmaktadır. CPAB ve BPAP çoğunlukla uyku apnesinde ve diğer solunum bozukluklarında uyku kalitesini artırmak için kullanılan iki farklı solunum cihazıdır. Her iki makine de solunum yolu çökmelerini ve tıkanmalarını önlemek için hastanın hava yollarına basınçlı hava akımı sağlar” ifadelerini kullandı.

TANIDA UYKU TESTİ UYGULANIYOR

Uyku testinin (Polisomnografi) uyku anında ortaya çıkan durumların değerlendirilmesi için uygulandığını belirten Uzm. Dr. Atilla Kara, sözlerine şöyle devam etti: “Uyku testinin amacı; uyku bozukluklarının nedenleri hakkında bilgilerin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Uyku testi, hastanede kurulan özel bir uyku laboratuvarında, gece gerçekleştirilmektedir. Uyku laboratuvarlarında; uyku bozuklukları, gündüz uyku hali, uykuda nefesin kesilmesi, huzursuz uyku, horlama ve uyku apnesi şikayetlerine yönelik test yapılmaktadır. Uyku testi anında hastanın; beyin dalgaları, göz hareketleri, solunumu, kalp elektrosu, kasların aktivitesi ölçülmektedir. Çıkan sonuca göre hastaya teşhis konarak, tedavisine başlanmaktadır” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.