Samsun'da Zeytin Yetiştiren Üreticiye Destek

Ekonomi (Web Sitesi) - Web Sitesi | 20.01.2024 - 09:33, Güncelleme: 20.01.2024 - 09:33 7846+ kez okundu.
 

Samsun'da Zeytin Yetiştiren Üreticiye Destek

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun'da zeytin üretiminin, yapılan projeler ile artırılmasını amaçladıklarını, üreticiyi teşvik ettiklerini söyledi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun'da zeytin üretiminin, yapılan projeler ile artırılmasını amaçladıklarını, üreticiyi teşvik ettiklerini söyledi. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce hazırlanan ‘Zeytin Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi’ kapsamında Yakakent ilçesinde yeni bahçelerin tesisi yanı sıra yine aynı proje kapsamında yaşları 20 ila 100 arasında değişen mevcut zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için çalışmalara başlandı. Zeytin tarımının ülkede çok geniş bir yayılım alanına sahip olduğunu kaydeden Sağlam, "Türkiye'nin 81 ilinin 41'inde, 843 ilçenin 270'inde zeytin üretimi ekonomik olarak yapılmaktadır. Üretimin yüzde 53'ü Ege Bölgesi'nde, yüzde 18'i Marmara Bölgesi'nde, yüzde 23'ü Akdeniz Bölgesi'nde, yüzde 6'sı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve yüzde 0,2'si de Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilmektedir" dedi. Ülkede en az zeytin yetiştirilen bölgenin Karadeniz olduğunu ve üretimin artırılmasının hedeflendiğini sözlerine ekleyen Sağlam şunları söyledi: "Toplam ağaç varlığının yüzde 0,4'ünü ve ülkemiz tane üretiminin yüzde 0,2 sini oluşturan Karadeniz Bölgesi, alan ve üretim bakımından altıncı sırada yer almaktadır. 2022 yılı TÜİK verilerine göre Samsun'da 552 dekar alanda 36 ton sofralık zeytin üretimi bulunmaktadır.Samsun’da unutulmaya yüz tutmuş bir tarımsal faaliyet olarak gerçekleştirilen zeytin üretiminin, yapılan projeler ile artırılması amaçlanmaktadır. Samsun'un İlkadım, Atakum, Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs, Yakakent ve Vezirköprü ilçelerinde tütün - buğday üretimi yapılması zor meyilli alanlarda, makinalı tarıma uygun olmayan ürünlere alternatif ürünlerden birisi de zeytindir. Ortalama buğday verim değerleri düşük olan ve rakım, yağış, iklim istekleri yönü ile ekonomik olarak zeytin üretimi yapılabilecek, şehir merkezlerine uzak alanlarda zeytin üretiminin daha karlı olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle, geleneksel alışkanlıkları ile tarımsal üretim yapan üreticilerimizi daha kazançlı alternatif üretim olarak zeytin yetiştiriciliğine teşvik etmekteyiz.  Burada üreticinin gelir ve kazancını artırmak ve taban suyu olmayıp sulama imkânı olan, zeytin tarımına uygun alanlara zeytin bahçeleri kurulmasını sağlamak temel amaçlarımızdandır. Bu maksatla 2021 yılında başlanan projeler ile küçük aile işletmelerine, en az 3 dekar olacak şekilde zeytin bahçeleri kurulmuştur."            "Kurulanan zeytinliklerde; fidanların dikiminden ekonomik olarak verim çağına gelinceye kadar teknik personelin izleme, takip ve eğitim çalışmaları sürdürülmeye devam edecektir" diyen Sağlam, "Proje ile, doğru çeşit tercihi ve oluşturulacak iyi uygulama örnekleri ile üreticilere katma değeri yüksek alternatif bir üretim modeli sunulmuş olacak, bölge üreticisi zeytinciliğe özendirilerek, İlimiz zeytin yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması sağlanacaktır. Bu hedeflerle kurulan zeytin bahçelerimizin üreticilerimize ve ilimize hayırlı bereketli olsun diyorum” dedi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun'da zeytin üretiminin, yapılan projeler ile artırılmasını amaçladıklarını, üreticiyi teşvik ettiklerini söyledi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun'da zeytin üretiminin, yapılan projeler ile artırılmasını amaçladıklarını, üreticiyi teşvik ettiklerini söyledi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce hazırlanan ‘ Zeytin Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi’ kapsamında Yakakent ilçesinde yeni bahçelerin tesisi yanı sıra yine aynı proje kapsamında yaşları 20 ila 100 arasında değişen mevcut zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için çalışmalara başlandı. Zeytin tarımının ülkede çok geniş bir yayılım alanına sahip olduğunu kaydeden Sağlam, "Türkiye'nin 81 ilinin 41'inde, 843 ilçenin 270'inde zeytin üretimi ekonomik olarak yapılmaktadır. Üretimin yüzde 53'ü Ege Bölgesi'nde, yüzde 18'i Marmara Bölgesi'nde, yüzde 23'ü Akdeniz Bölgesi'nde, yüzde 6'sı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve yüzde 0,2'si de Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilmektedir" dedi.

Ülkede en az zeytin yetiştirilen bölgenin Karadeniz olduğunu ve üretimin artırılmasının hedeflendiğini sözlerine ekleyen Sağlam şunları söyledi: "Toplam ağaç varlığının yüzde 0,4'ünü ve ülkemiz tane üretiminin yüzde 0,2 sini oluşturan Karadeniz Bölgesi, alan ve üretim bakımından altıncı sırada yer almaktadır. 2022 yılı TÜİK verilerine göre Samsun'da 552 dekar alanda 36 ton sofralık zeytin üretimi bulunmaktadır.Samsun’da unutulmaya yüz tutmuş bir tarımsal faaliyet olarak gerçekleştirilen zeytin üretiminin, yapılan projeler ile artırılması amaçlanmaktadır. Samsun'un İlkadım, Atakum, Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs, Yakakent ve Vezirköprü ilçelerinde tütün - buğday üretimi yapılması zor meyilli alanlarda, makinalı tarıma uygun olmayan ürünlere alternatif ürünlerden birisi de zeytindir. Ortalama buğday verim değerleri düşük olan ve rakım, yağış, iklim istekleri yönü ile ekonomik olarak zeytin üretimi yapılabilecek, şehir merkezlerine uzak alanlarda zeytin üretiminin daha karlı olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle, geleneksel alışkanlıkları ile tarımsal üretim yapan üreticilerimizi daha kazançlı alternatif üretim olarak zeytin yetiştiriciliğine teşvik etmekteyiz. 

Burada üreticinin gelir ve kazancını artırmak ve taban suyu olmayıp sulama imkânı olan, zeytin tarımına uygun alanlara zeytin bahçeleri kurulmasını sağlamak temel amaçlarımızdandır. Bu maksatla 2021 yılında başlanan projeler ile küçük aile işletmelerine, en az 3 dekar olacak şekilde zeytin bahçeleri kurulmuştur."           

"Kurulanan zeytinliklerde; fidanların dikiminden ekonomik olarak verim çağına gelinceye kadar teknik personelin izleme, takip ve eğitim çalışmaları sürdürülmeye devam edecektir" diyen Sağlam, "Proje ile, doğru çeşit tercihi ve oluşturulacak iyi uygulama örnekleri ile üreticilere katma değeri yüksek alternatif bir üretim modeli sunulmuş olacak, bölge üreticisi zeytinciliğe özendirilerek, İlimiz zeytin yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması sağlanacaktır. Bu hedeflerle kurulan zeytin bahçelerimizin üreticilerimize ve ilimize hayırlı bereketli olsun diyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.