Vezirköprü Kenevire Sahip Çıkamadı !

YEREL 11.11.2023 - 09:31, Güncelleme: 26.12.2023 - 01:14 1482+ kez okundu.
 

Vezirköprü Kenevire Sahip Çıkamadı !

2019 yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan: ” Kenevir Vezirköprü’nün Merkezi Olacak.” Demişti. Aradan 5 yıl geçti. Vezirköprü ekiminden, sanayisine hiçbir alanında bir arpa boyu yol alınamadı.
2019 yerel seçimlerinde  Cumhurbaşkanı Erdoğan: ” Kenevir Vezirköprü’nün Merkezi Olacak.” Demişti. Aradan 5 yıl geçti. Vezirköprü  ekiminden, sanayisine hiçbir alanında bir arpa boyu yol alınamadı.   Havza OSB’ye 30 Milyon yatırım yapıldı KENEVİRO Firması’nın 30 milyon lira harcayarak Havza OSB’de kurduğu kenevir işleme fabrikası için Suluova ilçesinde ekimini yaptırdığı KENEVİRİN  ilk hasatı  yapıldı.  Bölgede kenevirin yaygınlaştırılması için öncülük yapan,  ekiminin artırılmasında büyük katkı sahibi  olan Keneviro Firması, aynı zamanda Havza OSB’de yaptığı yatırımla da firma isminden bölgede sıkça söz ettiriyor.    Suluova’da  Kenevir Hasadı Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Tufanoğlu ve diğer yetkililer ile çiftçilerinde  katıldığı endüstriyel kenevir hasadında  Suluova  ilçesinde yapılan tarla gününde konuşan Keneviro Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv: “Bu yatırım milli projedir..” Dedi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından seçilen 20 şehirden biri Samsun.  Türkiye’nin ilk yüzde yüz başarılı “Endüstriyel Kenevir Hasadı”nı yapmaktan dolayı gururluyuz. Keneviro firması olarak kadim bitki keneviri tekrar Türk tarımının hizmetine sunuyoruz.   Tekstilden, gıdaya, inşaattan kedi kumuna kadar çok geniş kullanım alanı bulunan ve faydaları saymakla bitmeyen kenevirde yeni dönem başlıyor. Keneviro, 30 milyon dolar yatırım yaparak Samsun Havza OSB’de kurduğu kenevir işleme fabrikasıyla, tohumdan nihai ürüne kadar üretim zincirini kuruyor.   Keneviro, tesisinde ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi, kıtık üretimi, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi yapacak. Endüstriyel kenevirin ithalattan bağımsız, sıfır ithalatla tamamen yüzde 100 ihracat yapma potansiyeli olacak.  Dedi.   10 yıllık üretim ve satış hakkı alındı Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ıslah çalışması tamamlanan yerli sertifikalı tohum Narlı’nın 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldıklarına değinen Uğur Balkuv, “İlk yıl verilen Narlı anaç tohumlar ve yerel Narlı Saray tohumu ile sözleşmeli tarım modeli ile 700 dekar ekim yaptık. Ayrıca deneme üretimlerinde de 110 dekar keten ektik. Bu ürünlerin hasatları gerçekleşti. 2023 yılında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirmiş olduğu sertifikalı Yılmaz tohumunun ihale ile 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldık. 2023’te yine sözleşmeli tarım modeli ile 301 çiftçimizle 5 bin 200 dekar kenevir ektik. 15 çiftçimizle bin 500 dekar keten ekiyoruz. Kenevirde 3 bin 700 dekar sap hasatları tamamlandı” diye konuştu.
2019 yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan: ” Kenevir Vezirköprü’nün Merkezi Olacak.” Demişti. Aradan 5 yıl geçti. Vezirköprü ekiminden, sanayisine hiçbir alanında bir arpa boyu yol alınamadı.

2019 yerel seçimlerinde  Cumhurbaşkanı Erdoğan: ” Kenevir Vezirköprü’nün Merkezi Olacak.” Demişti. Aradan 5 yıl geçti. Vezirköprü  ekiminden, sanayisine hiçbir alanında bir arpa boyu yol alınamadı.

 

Havza OSB’ye 30 Milyon yatırım yapıldı

KENEVİRO Firması’nın 30 milyon lira harcayarak Havza OSB’de kurduğu kenevir işleme fabrikası için Suluova ilçesinde ekimini yaptırdığı KENEVİRİN  ilk hasatı  yapıldı. 
Bölgede kenevirin yaygınlaştırılması için öncülük yapan,  ekiminin artırılmasında büyük katkı sahibi  olan Keneviro Firması, aynı zamanda Havza OSB’de yaptığı yatırımla da firma isminden bölgede sıkça söz ettiriyor. 

 

Suluova’da  Kenevir Hasadı

Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Tufanoğlu ve diğer yetkililer ile çiftçilerinde  katıldığı endüstriyel kenevir hasadında  Suluova  ilçesinde yapılan tarla gününde konuşan Keneviro Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv: “Bu yatırım milli projedir..” Dedi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından seçilen 20 şehirden biri Samsun.  Türkiye’nin ilk yüzde yüz başarılı “Endüstriyel Kenevir Hasadı”nı yapmaktan dolayı gururluyuz. Keneviro firması olarak kadim bitki keneviri tekrar Türk tarımının hizmetine sunuyoruz.

 

Tekstilden, gıdaya, inşaattan kedi kumuna kadar çok geniş kullanım alanı bulunan ve faydaları saymakla bitmeyen kenevirde yeni dönem başlıyor. Keneviro, 30 milyon dolar yatırım yaparak Samsun Havza OSB’de kurduğu kenevir işleme fabrikasıyla, tohumdan nihai ürüne kadar üretim zincirini kuruyor.

 

Keneviro, tesisinde ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi, kıtık üretimi, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi yapacak. Endüstriyel kenevirin ithalattan bağımsız, sıfır ithalatla tamamen yüzde 100 ihracat yapma potansiyeli olacak.  Dedi.

 

10 yıllık üretim ve satış hakkı alındı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ıslah çalışması tamamlanan yerli sertifikalı tohum Narlı’nın 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldıklarına değinen Uğur Balkuv, “İlk yıl verilen Narlı anaç tohumlar ve yerel Narlı Saray tohumu ile sözleşmeli tarım modeli ile 700 dekar ekim yaptık. Ayrıca deneme üretimlerinde de 110 dekar keten ektik. Bu ürünlerin hasatları gerçekleşti. 2023 yılında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirmiş olduğu sertifikalı Yılmaz tohumunun ihale ile 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldık. 2023’te yine sözleşmeli tarım modeli ile 301 çiftçimizle 5 bin 200 dekar kenevir ektik. 15 çiftçimizle bin 500 dekar keten ekiyoruz. Kenevirde 3 bin 700 dekar sap hasatları tamamlandı” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.