Vezirköprü ile Özdeşleşen Kenevir Sahipsiz Kaldı

Vezirköprü’de 11 köyde planlanan Kenevir Ekimi tohum temini yapılamadığından 7 köyün sözleşmesi iptal edildi.

2019 Yerel Seçimlerinde Samsun’un Belediye Başkanlarını açıklarken sıra Vezirköprü’ ye geldiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Vezirköprü'de kenevir ekimini yoğun bir şekilde sürdüreceğiz, bundan böyle Vezirköprü bu işin merkezi olacak” demişti. 

25-30 yıl önce Vezirköprü’de Kenevir pazarı kurulurken, son yıllarda tarımın her alanında olduğu gibi girdi maliyetlerinin artması nedeniyle üretici kenevir ekiminden vaz- geçmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kenevir ürününü gündemine alması Vezirköprü ile özdeşleştirmesi, “Vezirköprü’nün Kenevirin Merkezi Olacak! "çağrısı iyi anlaşılmamış olmalı ki üretiminde, tekstilinde ve sanayisinde bir arpa boyu yol alınamadı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KENEVİR çıkışından sonra geçtiğimiz yılarda Narlısaray Bölgesi’nde çiftçinin ektiği kenevir ürünü çiftçinin elinde kalarak çürümeye terk edildi.
Kenevir üreticisi  yaşadığı sorunlarının çözümü noktasında çalmadığı kapı kalmadı, fakat gazetelere sorunlarını anlatıp haber yaptırmanın dışında hiçbir muhatap bulamadı. 
2024 yılı sezonu için Vezirköprü’de 7 bin 500 dönüm alanda kenevir ekimi yapılması planlanmış sözleşme imzalatılmıştı. Narlısaray, Adatepe ve Çal Mahallelerinde 2 bin dönüm alanda KENEVİR ekimi gerçekleştirilecek. 

Kenevir ekimi için 5 bin 500 dönüm sözleşme yapılıp iptal olan köyler ise; Esenyurt, İncesu, Yağınözü, Yukarınarlı, Yağcı, Bahçekonak, Karacaören.

İddiaya göre 11 köyde ekim yapılması planlanan kenevir ekimi, tohum temin edilemediğinden 7 köyün ekiminin iptal edildiği belirtildi.